2009. január 3., szombat

NEMZETKÖZI KERESKEDELEM; KOMPARATÍV ELŐNYÖK

18. tétel
NEMZETKÖZI KERESKEDELEM; KOMPARATÍV ELŐNYÖK

Mind a magánszereplők, mind az állam külgazdasági tevékenysége befolyásolja a nemzetközi kereskedelmet. Lényeges a munkamegosztás szerepe, az egyes államok hogyan szakosodnak egyes termékek előállítása során.

Szakosodás megvalósulhat:
- Abszolút előnyök elmélete szerint (Smith elmélete): egy tevékenységet annak érdemes végeznie, aki abban a legtermékenyebb. A termelékenység azt jelenti, hogyan alakulnak a ráfordítások. Az a termelékenyebb, akinél kevesebb a ráfordítás.
Okai lehetnek:
a) természeti adottság
b) hagyomány
c) előzetes szakosodás
d) munkaerő képzettsége, fejlettsége.

- Komparatív előnyök elmélete (David Riccardo elmélete): az eltérő fejlettségű államok is kereskedhetnek egymással; érdemes az eltérő előnyöket kihasználni.
Eltérő előnyöknél alternatív költség (az adott termék termelésének egységnyi növekedése érdekében a másik termékből feláldozott mennyiség).
Komparatív előnyök lényege a kisebb alternatív költség.

1. példa

Riccardo két ország (Anglia és Portugália) termelését vizsgálta – az egységnyi bor előállításának és egységnyi posztó előállításának alternatív költségeit.
Portugália mindkét terméket olcsóbban tudja előállítani, tehát abszolút előnyben van
Bortermelésnél még nagyobb az előnye. Tehát termeljen bort, Angliának adja el, a bevételből pedig vásároljon posztót Angliától.


2. példa

Fogorvos és kertész. Fogorvos 1 óra alatt 40, a kertész 1 óra alatt 20 palántát ültet el.
A fogorvos órabére 8.000,- Ft, a kertész órabére 1.000,- Ft. KOMPARATÍV ELŐNYök szerint a fogorvos maradjon fogorvos (hiszen 1 óra alatt 8.000,- forintot keres), a palántázást hagyja a kertészre. A kertész a 40 palántát 2 óra alatt ülteti el (2x1.000,-Ft). Ha a fogorvos a palántázásért a kertésznek kifizeti a 2.000,- forintot, még mindig marad 6.000,- Ft-ja.
A fogorvos kihasználta komparatív előnyét; mindkét fél jövedelemhez jut, növekszik a hasznosság és egyik szereplő sincs kizárva a piacról.

Komparatív előnyök forrásai:
a) a termelési előnyök nagyságának elérése;
b) az országok termelési tényezőkkel való ellátottságának elérése
- tőkegazdag: tőkeigényes termelés alternatív költsége alacsony, komparatív előnyök jelen vannak, cél az ilyen terméket előállítani és exportálni
- munkagazdag: munkaigényes termékek alternatív költsége alacsony, itt is jelen vannak a komparatív előnyök; ezt a terméket kell exportálni.

Nincsenek megjegyzések: